2012-12-30

NickelodeonHenk Krop en Linda Kahn, voorjaar 1989, New York City
NICKELODEON

Nickelodeon, het grote Amerikaanse kindertv station is in Nederland al jaren de opvolger van het oude kindernet. In 2001 kocht het het bedrijf. In 2003 sloot het het oude kindernet en bood de kabelklant vanaf dat moment een programma onder haar eigen naam. In 2010 - toen de (bandbreedte) schaarste van de analoge tijd voorbij was en er genoeg digitale ruimte was voor talloze nieuwe zenders - blies het het oude kindernet nieuw leven in naast haar eigen kanalen.

Wat minder bekend is misschien het contact dat ook in kindernets begintijd al bestond met de amerikaanse zender. Wij keken uiteraard naar het grote Amerikaanse voorbeeld met haar eigen studio's, nieuwe en verrassende programma concepten en financiele middelen waar wij alleen maar van konden dromen. 

Al tijdens mijn eerste MIP in 1988 legden we contact met Viacom (Nickelodeons moederbedrijf) in de persoon van David Ellender en het jaar daarop leerden we Linda Kahn kennen, 'vice president' & head of programmming van Nickelodeon. Ze nodigde ons uit op het hoofdkantoor in, ik dacht, Philadelphia. In juni van dat jaar bezochten Henk Krop en ik haar daar en bespraken verschillende mogelijkheden voor samenwerking. 

Samen met mijn dochter waren we ook te gast in de Nickelodeon studio's waar opnamen gemaakt werden voor het toen immens populaire programma 'Eureka's Castle'. Overbodig te zeggen dat het de belevenis van haar leven was!

Van echte samenwerking is nooit veel gekomen, vooral vanwege copyright problemen en ons gebrek aan middelen om de Amerikaanse programma's voor een Nederlands publiek te bewerken. Wel bleven we altijd prettige collega's met wie het fijn was nieuws en tips uit te wisselen. 

Later, toen we zochten naar partners om Kindernet over te nemen, hebben we ook daarover (vergeefs) contact gezocht. Voor Nickelodeon kwam het kennelijk te vroeg en daarnaast wilden ze waarschijnlijk het moment afwachten waarop ze de hele zaak voor 100% in handen konden krijgen.

Dat moment kwam dus pas in 2001. Mooi om te zien dat ook zij uiteindelijk de waarde van onze oorspronkelijke formule weer inzagen en in 2010 kindernet onder eigen naam weer terugbrachten op de buis!

No comments: