2012-12-26

Telecable Benelux & Dennis LivsonTELECABLE BENELUX & DENNIS LIVSON

Vanaf dag 1 was Telecable Benelux onze belangrijkste bron van programmarechten. Logisch natuurlijk want het was het bedrijf van Dennis Livson, kindernets oprichter. Hij was er daardoor alleen maar bij gebaat dat 'zijn' series bij kindernet te zien waren. 

vrijdagmiddag op het telecable kantoor met o.a. Hannie Brands,
Willem Verbruggen (links) en Sjoerd Raemakers (2e v.l.)
Zoals elders al vermeld begonnen we eind 1987 zelfs vanuit het Telecable kantoor in de Amsterdamse binnenstad waar we Dennis'  medewerkers direct goed leerden kennen: Dory Meester, Dennis' rechterhand, een goedlachse en slimme Amsterdamse meid en Sjoerd Raemakers zijn belangrijkste sales agent (Sjoerd runt inmiddels al weer jaren zelf de voortzetting van het bedrijf Telescreen B.V.).

Alle jaren dat ik er werkte trokken we ook samen op tijdens de internationale tv beurzen. De Telecable stand was onze thuisbasis waar we tussen de afspraken even konden uitblazen en hun team stond altijd klaar als we adviezen nodig hadden of tips konden gebruiken.

Telecable vertegenwoordigde de rechten van veel, vooral Japanse animatieseries waarvoor ze vaak ook de Nederlandse versie produceerden. Ook zetten ze soms zelf internationale coproducties op. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is natuurlijk Alfred J. Kwak (52x25 min.), de bekende serie van Herman van Veen die tijdens mijn kindernettijd tot stand kwam.

De belangrijkste series die we van Telecable afnamen waren naast Alfred (en de namen linken naar hun intro filmpjes elders op youtube):


Nathalie (48x25 min)
de Tovenaar van Oz (52x25), 
Vrouwtje Theelepel (39x25),


Starstreet (26x25),
Dommel (52x25) en Boes (52x25).


Kijken we naar de huidige kinderzenders Pebble TV en Kindernet, dan zien we dat ook deze series nog springlevend zijn:

Bij Pebble TV:

Alfred J. Kwak, Boes, Vrouwtje Theelepel en De Zwitserse Familie Robinson

En bij het huidige Kindernet:


Alfred J. Kwak, Boes, Vrouwtje Theelepel en Dommel

Kennelijk doen de twee zenders niet meer aan exclusiviteit…


 


Dennis zelf bemoeide zich nooit direct met de kindernet programmering maar was wel altijd aanspreekbaar voor advies. Een beetje een patser was hij wel en erg vol van zichzelf: altijd bezig, altijd vol met idee├źn, vaak driftig en vol ongeduld, zeker als hij wat (nou ja 'wat' is een eufemisme) gedronken had. Bij vlagen was hij briljant maar soms ook volslagen onredelijk.


Toen kindernet te koop kwam keerde hij zich helaas fel tegen onze poging tot een management buy-out (waarover wellicht meer in een volgende post). Ik heb nooit begrepen (of misschien ben ik het gewoon vergeten) waarom. Hij won er niets mee want bij de volgende eigenaars viel hij ook uit de boot...


Desalniettemin, Livson was een fascinerende man en ik ben blij hem een tijd lang van dichtbij te hebben mogen meemaken!

No comments: