2013-02-17

Kindernet primeurs 1KINDERNET PRIMEURS 1

Wat maakte het oude kindernet bijzonder genoeg om er heden ten dage nog bij stil te staan? Het was tenslotte maar een klein stationnetje met voor het grootste deel een beperkt bereik en qua belangstelling al snel diep in de schaduw van grote nieuwe tv-aanbieders als RTL Veronique en het mislukte TV10. 

Feit is dat het oude kindernet voortleeft in de herinnering van een hele generatie kinderen, zoals nog steeds  blijkt op allerlei internet forums en de reacties die ik krijg op deze teksten, hier en op facebook. Als je nu tussen de ca. 26 en 32 jaar oud bent is de kans groot dat je ermee opgroeide en er je ochtend soms mee begon. Op precies diezelfde wijze herinnert mijn generatie zich de 5 minuten radioverhaaltjes van Jean Dulieu over Paulus de Boskabouter; midden jaren '50, wekelijks op dinsdagavond rond zeven uur, als je, gewassen en tanden gepoetst, nog even in de huiskamer bij de radio mocht zitten voor je naar bed moest...

De oude Kindernetformule (toen gloednieuw trouwens!) werkte en dat blijkt ook uit het feit dat ze door Nickelodeon weer van stal is gehaald. Springlevend is hij dus eigenlijk weer!

Wat bijzonder was aan het Kindernet van toen is daarnaast vooral het feit dat ze op een aantal terreinen de eerste in Nederland was. Dat er ge-experimenteerd werd met nieuwe vormen van tv maken, financiering en uitzenden. Die waren natuurlijk voor een groot deel op wereldschaal niet nieuw, kindernet vond ze niet uit maar paste ze wel als eerste toe binnen de Nederlandstalige media.

Kijk naar ons medialandschap van vandaag: digitale kabel is doodgewoon, iedereen ontvangt talloze zenders waaronder tientallen Nederlandstalige, voor elk wat wils ook: doelgroepzenders zijn er op allerlei gebieden. Je denkt er niet eens meer over na.

Kijk naar dat landschap 25 jaar geleden: op sommige daken stonden zelfs nog de ouderwetse antennes waarmee je niet meer dan Nederland 1 en 2 en kon ontvangen (Nederland 3 startte pas net na kindernet, in april 1988). De analoge kabel lag in de meeste gebieden wel al in de grond en de aangeslotenen ontvingen er ca. 15 zenders mee, vooral buitenlandse.  Satellietschotels had je ook, vooral in de buitengebieden. Die konden meestal meer zenders ontvangen. De enige niet publieke zender in het Nederlands was filmnet, gestart in 1985, maar dat was een betaalzender waar je alleen speelfilms op kon zien.

En toen kwam Kindernet en markeerde het begin van die media explosie. Onder de titel  'Kindernet Primeurs' zal ik de komende tijd de verschillende vernieuwende elementen ervan nog eens op een rijtje zetten.

No comments: