2013-02-20

Kindernet primeurs 2KINDERNET PRIMEURS 2

Kindernet was de eerste Nederlandstalige commerciele satelliet-doelgroepzender... 3 claims in 1 omschrijving. Klopt het? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. 

Commercieel

Was Kindernet de eerste commerciele zender in Nederland? Als je het woord commercieel interpreteert als in commerciele versus publieke zenders, dan klopt het. Als je het echter interpreteert als 'bekostigd uit reclame inkomsten' dan was RTL daar eerder mee. We begonnen de zender immers met het 'low pay concept' waarbij de kabelnetten een klein bedrag per maand per abonnee aan ons betaalden om kindernet zonder reclame te kunnen doorgeven. Dat op zich was natuurlijk een commercieel gegeven dus alla, kindernet was de eerste Nederlandstalige commerciele zender!

Satelliet

Staat buiten kijf volgens mij. Kindernet was de eerste via de satelliet in het Nederlands uitzendende partij. De techniek daarvoor verschilde natuurlijk niet heel erg met die van uitzending via de ether. Het was echter wel het startschot voor een al snel volgende explosie van partijen die ook de ruimte op zochten voor hun zenders: denk aan RTL, het mislukte TV10, SBS, etcetera...

Doelgroep

Ja, Nederlandstalige doelgroep tv ontbrak in 1988 nog volledig. Er waren wel buitenlandse (=engelstalige) zenders: cnn voor nieuwsjunks, mtv voor jonge muziekliefhebbers. Een sportzender was er in 1988 nog niet: eurosport begon pas een jaar later, in zwaar gevecht met het concurrerende Screensport waarvan wij de Nederlandse taalversie verzorgden. Kleuters en lagere schoolkinderen waren dus in Nederland de eersten die een eigen zender kregen!


No comments: