2013-02-21

Kindernet primeurs 4KINDERNET PRIMEURS 4

een nieuw soort televisie

Misschien de belangijkste verworvenheid waarop het oude kindernet zich mag beroemen is in mijn ogen misschien wel het experimenteren met het maken van een nieuw soort televisie. Toen nieuw maar tegenwoordig natuurlijk alom tegenwoordig. Een paar kernwoorden daarbij: horizontaal geprogrammeerd, hergebruik, goedkoop. 

horizontaal geprogrammeerd

Elke dag dezelfde (soort) programma's op hetzelfde tijdstip. In Hilversum bestond het gewoon niet of nauwelijks. Voor ons publiek was het echter ideaal: vertrouwd, je kon erop rekenen en je wist wat je verwachten kon. Kinderen houden van regelmaat... (zie ook de post 'horizontale programmering'.)

hergebruik

Nog iets waar bij de publieke omroep nauwelijks aan gedacht werd. Een programma werd gekocht, duur bewerkt, eenmalig uitgezonden en dat was het dan. Kindernet liet de waarde zien van de herhaling. Goed gedoseerd is er altijd weer een publiek voor oudere kinderprogramma's die elke drie jaar een nieuwe 'generatie' kunnen bekoren. En daarnaast, alle ouders zullen het kunnen beamen: een favoriete dvd wordt door kinderen toch eindeloos bekeken en bekeken en bekeken...

goedkoop

Het oude kindernet liet zien dat televisie brengen niet zo waanzinnig duur hoefde te zijn als in Hilversum de praktijk was. Hergebruik was daar een belangrijk element in; oudere programma's zijn een stuk goedkoper te licenseren en de nog veel duurdere nasynchronisatie is al aanwezig. Ook de manier waarop we de presentatie vorm gaven werkte enorm mee aan het drukken van de kosten: geen dure studio's, live presentatoren en wat niet al maar een uitgekiende montage van uitzendbanden waarop achter stilstaand beeld een off screen commentaarstem de delen aan elkaar praatte. (zie ook de post 'uitzendtechniek 1')

Het klinkt misschien gek maar we hielden elkaar bij de les met de waarschuwing: "pas op, we gaan toch geen televisie maken, he?" Vooral de productie jongens wilden natuurlijk eigenlijk altijd graag meer: mooier, 'echter' en dus duurder... En natuurlijk, naarmate we groeiden en wat ruimer in onze middelen kwamen te zitten kwamen er ook wel wat eenvoudige eigen productietjes.

Dit soort tv is nu heel gewoon: talloze zenders werken volgens deze principes. Toen echter was het absoluut nieuw in Nederland...

No comments: