2013-02-05

Rapporten 1


RAPPORTEN

Minstens twee keer schreef ik een uitgebreid rapport voor de aandeelhouders. De eerste keer alleen, in 1989, en de tweede keer samen met Monique van Wijngaarden (network development) en Aege Steensma (sales) in 1992. Ik heb ze beide nog en zal ze in dit blog opvoeren.

Nr. 1 (32 blz en 'confidential')  gaat geheel over de programmering van kindernet: wat hebben we voor welke timeslots, tot wanneer hebben we het, wat moeten we doen om het op tijd te vervangen/aan te vullen, wat voor opties hebben we daarvoor, wat kost het om dat te doen, wat voor effecten heeft dat op de cash flow en op welke momenten... Het zal geen verbazing wekken dat ik voor dit blog ruim heb kunnen putten uit dit rapport wat betreft de precieze gegevens van door kindernet uitgezonden series.

Het voert te ver om het hier in zijn geheel te reproduceren maar een aantal pagina's zijn wel leuk. 

In 'preliminary facts' zien we het programma aanbod 'ontleed' in uitzendminuten per jaar. (zie ook de post 'de beta deal'). 

Op blz. 28 en 29 zien we de financiele en cash flow consequenties van de benodigde programma aankoop. De verschillende kolommen naast de data staan voor de verschillende kosten: licenties, bijkomende kosten, Nederlandse versie. De laatste kolom is het opgetelde totaal. Zo zien we in een oogopslag dat volgens dit model in januari 1991 het meeste geld uit zou gaan voor programma aankoop/bewerking en wel 1.824.292 gulden. Het totaal aan investering voor programma aankoop in 1990 en 1991 zou neerkomen op een ruime 5 miljoen. Dat is veel meer dan we tot dan toe uitgaven maar dat komt omdat in dit model rekening wordt gehouden met het heel dure zelf produceren van nederlandstalige dubbings. Is nooit gebeurd natuurlijk maar het kon geen kwaad het de aandeelhouders eens voor te leggen.

'preliminary facts'Natuurlijk is dit 'plan' nooit op deze manier uitgevoerd, het was meer een theoretisch model.  Maar het geeft wel een aardig beeld van waar je aan moet denken als je in de jaren '90 van de vorige eeuw een satelliet tv station voor kinderen wilt beginnen...

No comments: