2012-11-15

Met een gerust hart...


"MET EEN GERUST HART BIJ DE TV ALLEEN LATEN..."

In de tekst van de "beeld en geluid wiki" uit het vorige bericht staat over de kindernet p.r. o.a. de volgende zin:

De slogan luidt: Kindernet, voor net uit bed.

Tis waar, die zinsnede gebruikten we, maar marketing-technisch was de volgende zin een nog veel belangrijkere uiting naar de buitenwereld (die we herhaalden en herhaalden tot hij er overal in gestampt zat...):

Het programma waar U Uw kinderen met een gerust hart alleen bij kunt laten."

Waarom was dat belangrijk?

Ochtendtelevisie voor kinderen was een nog geheel nieuw fenomeen. In het begin kregen we daar vaak verwijten over. Schande! Kinderen 's ochtends tv laten kijken! Maar ons idee was: als het programma veilig en vertrouwd is dan kunnen ouders, zeker in het weekend, eens wat langer in bed blijven zonder door de koters lastig gevallen te worden. En dat vinden ze op den duur vast fijn...
En dat klopte ook. Binnen een jaar verstomde deze kritiek. Ook anderen zagen de mogelijkheden van de vroege uurtjes al snel; niet alleen telekids van het een jaar later startende RTL koos dezelfde uitzendtijd maar ook de highbrow VPRO zocht met Villa Achterwerk al snel de ochtend op.
Zelfs vandaag klinkt de zin nog door in de uitingen van Pebble TV, het verre achterneefje van Kindernet dat nu in veel pluspakketten op de kabel te vinden is. Hun slagzin luidt immers:

Nederlandse televisie waar je met een gerust hart naar kunt kijken, met en zonder papa en mama.

Waarmee ik maar wil zeggen...

No comments: