2013-01-22

Kindernet internationaal bekeken 2KINDERNET INTERNATIONAAL BEKEKEN 2

 Nog een artikel in een vakblad uit Kindernet's begindagen, uitgekomen tijdens MIPCOM 1988 (najaar). Het Blad is "The Business of Film" en het artikel benadrukt weer eens de  'distinctive features' van ons kanaal: het low pay concept zonder reclame, het geweldloze karakter van de programmering, de 'doelgroep-gerichheid' en het feit dat alle programma's Nederlands gesproken waren.

Het element 'geweldloos' is in dit jubileumblog misschien nog niet genoeg benadrukt. Het was de basis waarop ons motto "met een gerust hart..." stoelde. Dat het leefde en indruk maakte bleek al in het oorspronkelijke jeugdjournaal interview ter gelegenheid van de eerste uitzending (zie die post). Het kwam altijd naar voren in contacten met de pers: wat is dat nou precies, geweldloos, waar trek je de grens? 

Natuurlijk was dat arbitrair en stoelde vooral op de common sense van (vooral) Trees te Nuyl en mijzelf maar een leidraad was altijd: geen geweld om het geweld, de sensatie, maar zo mogelijk alleen om er een betere manier van handelen tegenover te stellen, eentje die uiteindelijk ook een beter resultaat oplevert. Spanning en sensatie graag dus wel maar geen 'transformers' of  'ninja turtles' die in die tijd bij de concurrentie populair waren. Wel het geweld van tovenaar Gargamel, die het toch altijd af moest leggen tegen de slimmigheden van de smurfen!

No comments: