2013-01-02

Klassiekers 1: Paulus de BoskabouterPAULUS: de serie die kindernet uitzond

KLASSIEKERS 1: PAULUS DE BOSKABOUTER

Veel van wat we voor kindernet aankochten waren toen al of werden later klassieke kinderprogramma's. Alfred J. Kwak is natuurlijk een goed voorbeeld maar er was veel meer. Onder de naam 'klassiekers' zal ik er op dit blog een aantal de revue laten passeren.

De eerste is Paulus de Boskabouter. In oervorm bestond Paulus al sinds 1946 toen Jean Dulieu hem in een krantenstrip introduceerde. In de jaren '50 luisterde ik zelf voor het slapen gaan naar de 5 minuten verhaaltjes op de radio. Dulieu deed alle stemmen zelf. In die tijd werd ook zijn boek over Paulus "de Hulpsinterklaas" een enorme hit.

In 1967 kwam Paulus voor het eerst op tv. Dulieu deed weer alles zelf: poppen, stemmen, decors. Er kwamen 39 afleveringen die ook naar het buitenland goed verkocht werden. Deze serie, waarvan hieronder een trailer, zond kindernet niet uit: hij was niet meer beschikbaar helaas.

   
Paulus: de oorspronkelijke serie van Jean Dulieu zelf


Wij zonden een nieuwere serie uit (90 afleveringen van 5 minuten), rond 1975 gemaakt bij Chanowski Studios met als producent Loek de Levita. (Loek speelde ook al een voorname rol in mijn post over 'de beta deal'). Dit keer was Dulieu zelf er nauwelijks bij betrokken en voor diehard fans was het ook wel even slikken: de bekende stemmetjes van Paulus, Eucalypta en Oehoeboeroe vervangen door die van Frans van Dusschoten, Elsje Scherjon en Ger Smit... Dulieu zelf schijnt er ook niet bar tevreden over te zijn geweest. 

Toch was het geen slechte serie. We presenteerden hem in ons kleutermagazine de Blokkendoos (zie het filmpje in de post '920104 continuity break 5'). De eerste licentieperiode dat we hem mochten uitzenden liep van 1990 tot augustus 1993. We betaalden er oorspronkelijk 27.000 gulden voor: ofwel zo'n fl.8,50 per uitzendminuut (zie nogmaals de post over de beta deal). Of het door is gegaan weet ik niet maar de herlicentie voor na augustus 1993 stond al gepland in mijn papieren voor 17.000 gulden (fl.5,40).

Nog te zien tegenwoordig? Geen idee. Ik kan hem niet vinden bij pebble tv of het huidige kindernet maar dat is voor zo'n 5 minuten serie ook logisch; hij wordt net als toen geprogrammeerd als filler of als onderdeeltje van een magazine. Kan me trouwens niet voorstellen dattie NIET meer te zien zou zijn!

No comments: