2013-01-26

Klassiekers 4: Barbapapa


KLASSIEKERS 4: BARBAPAPA

Ook Barbapapa mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken: de vrolijke familie fantasiewezens die zich in elk mogelijke vorm kunnen veranderen om hun problemen op te lossen was een geweldige hit all over the world. 

We hadden de serie (althans, de eerste 45 afleveringen van 5 minuten uit 1973) onder licentie tussen juli 1991 en juli 1994. Hij stond op mijn lijstje om te verlengen maar toen dat speelde was ik al weg bij kindernet. Ben wel benieuwd of dat gelukt is want de onderhandelingen over het programma verliepen heel apart.Volgens wikipedia wel; dat geeft aan dat de serie bij kindernet liep van 1992 (fout dus) tot 1996.

Wat maakte Barbapapa onderhandelings-technisch tot een apart verhaal? Normaal gesproken koop je rechten via een agent die een deal heeft gemaakt met de copyright eigenaar/producent om de uitzendrechten te verkopen tegen een percentage van de opbrengst. Dat gaat meestal soepeltjes, iedereen heeft baat bij een deal en aan beide kanten beschik je over ervaring, kennis en -vaak- vertrouwen. Niet zo bij Barbapapa. Het was de producent/bedenker zelf van de serie die hem wereldwijd verkocht.

Talus Taylor, een Amerikaan in Parijs, had samen met zijn vrouw Annette Tison het concept ontwikkeld, de verhalen bedacht en getekend. In 1970 werd het eerste boek gemaakt: in Nederland door uitgever Frank Fehmers. In 1973 kwam de eerste tv serie. Rond 1982 verbrak Taylor de banden met Fehmers en vanaf dat moment regelde hij alles zelf. 

Taylor was een soort oude hippy. Zeer zelfverzekerd, veeleisend, precies en wantrouwend als hij je niet kende. Hoewel ik me herinner dat hij ons als eerste benaderde (want als er geld te verdienen was dan was hij snel ter plaatse...) duurde het een hele tijd voor we het over de details eens waren.

Veeleisend en een pietje precies misschien, maar ook leuk, inspirerend, creatief en vol humor, als je hem eenmaal kende. Het was verfrissend ook eens te dealen met de creatieveling achter de serie in plaats van de geijkte sales agent...

Dat Taylor nog steeds heel precies omgaat met het beschermen van zijn rechten is op verschillende manieren te zien: probeer maar eens een barbapapa-filmpje op youtube te zetten. Je krijgt direct een waarschuwing van copyright overtreding... 

Barbapapa staat momenteel onder licentie bij de TROS (in Zappelin) maar via 'uitzending gemist' kan je niet kijken. Daarvoor heeft Taylor de rechten niet vrijgegeven...

Go, Taylor, go!

No comments: