2013-01-27

Plannen


PLANNEN

Geen idee meer uit welk blad dit artikel stamt. Het stond er helaas ook niet bij. Ik denk, gezien de gedetailleerde kijkcijfer informatie, dat het een vakblad was. Adformatie wellicht. 

Zendtijduitbreiding! Vanaf het begin dachten we daarover, maakten we plannen, business modellen, deden we marktonderzoek. In 1992 leken de kansen reeel, zo reeel dat we er mee naar buiten kwamen. 

Het is er in mijn tijd nooit van gekomen. Er is vanaf eind 1993 wel een periode geweest dat er in het weekend tot 12 uur uitgezonden kon worden maar de uitbreiding kwam pas echt toen nickleodeon de zaak in handen kreeg: tot 3 uur 's middags. Tegenwoordig zendt het huidige kindernet weer uit van 06.00 tot 09.00 uur 's ochtends. Scheelt niet zoveel meer met de 'early days'.

Ons ging het echter altijd om zendtijduitbreiding voor nieuwe, additionele doelgroepen: niet meer herhaling voor kinderen tot 12 jaar maar tv voor jongeren bijvoorbeeld. 

Aan de foto zien we dat het kindernet personeel inmiddels een paar drastische veranderingen heeft ondergaan. In plaats van Rene Bickel zwaait nu Monique van Wijngaarden de scepter over de afdeling netwerkontwikkeling. Er is een heuse commerciele afdeling gekomen onder Aege Steensma. Annemarie Simons werkt op van Wijngaardens afdeling en doet in die dagen p.r. en promotie. Met Henk Krop ben ik nog over van het oorspronkelijke managementteam, hoewel ik, heel angelsaksisch, nu "programme controller" op mijn visitekaartje heb staan...

Leuk om te zien dat ik over de programma filosofie in 1992 eigenlijk nog precies hetzelfde kon zeggen als in 1988. En ook op het gebied van de reclame sprak ik een woordje mee: "We selecteren heel streng. Er mag geen geweld in de reclames voorkomen, we willen niet teveel dezelfde spots en ze moeten passen bij ons produkt. We laten geen adverteerders toe die eisen dat we de films die bij hun produkt horen uitzenden."

Ook bij uitbreiding van zendtijd doen we geen concessies: "Onze filosofie zal onverkort gehandhaafd blijven"...

3 comments:

Omroepersnl said...

Kindernet kreeg zendtijduitbreiding vanaf oktober 1993 in het weekend. De programma's waren dan tot 12.00 uur te zien, in plaats van 10.00 uur

Jordy van Eijndhoven said...

Correctie: Kindernet begon in de herstart met zendtijd tot 15:00, net zoals in zijn laatste periode voordat de deal met Nickelodeon volledig rondwas, toen het uitzond op Net5: Toen ging het ook tot 15:00 door. Tegenwoordig zendt de herstart-KN uit tot ik geloof 10:00, waarna Comedy Central het kanaal overneemt.

Ard said...

heren, mijn dank, ik heb het stuk wat aangepast.