HORIZONTALE PROGRAMMERING
"Allemaal oude meuk, elke dag hetzelfde, saai dus", zo luidde in het begin vaak de kritiek. Van volwassenen wel te verstaan, want de doelgroep beleefde het heel anders.
Wat we deden was ook nieuw: horizontaal programmeren: elke dag hetzelfde (soort) programma op dezelfde tijd. Kinderen houden van regelmaat, van herkenning. Ze vonden het heerlijk en dat bleek snel. Behalve het jeugdjournaal (voor vooral oudere kinderen) was er in Hilversum geen gelegenheid om horizontaal te programmeren en dus was het vrijwel geheel onbekend hier.
Oude meuk? Kennen we al? Saai dus? Volwassenen realiseerden zich niet dat kinderen snel groeien en er dus elke drie jaar (zo´n beetje) een nieuwe generatie voor de buis zit voor wie een programma weer volkomen nieuw is.
En rommel, zoals de gemeenteraad in Haarlemmermeer het programma meende te moeten benoemen (zie vorige post)? Alles wat we uitzonden, zeker de eerste jaren was oorspronkelijk door de publieke omroepen aangekocht en uitgezonden. Juist dat was voor ons heel belangrijk, alleen al in financieel opzicht.
Het maken van een Nederlandstalige versie (dubbing zeker) is namelijk een kostbare zaak en Kindernet had daar absoluut de middelen niet voor. We kochten de uitzendrechten van een serie alleen als we er een Nederlandse dubbing (voor informatieve programma's soms een ondertiteling) bij konden krijgen. Een heel gezoek vaak en ingewikkeld omdat de rechten van die dubs meestal in andere handen waren dan de series zelf. Daar zijn nog leuke verhalen over te vertellen en dus later meer erover.
Geen rommel dus. Kijk eens naar het Kindernet van nu (en Pebble TV in het pluspakket) en je ziet dat een groot deel van het Kindernet programma-aanbod ook vandaag, 25 jaar later, nog aan onze (klein)kinderen wordt voorgeschoteld. Nieuwe generaties, telkens weer, ik zei het toch...
No comments:
Post a Comment