2012-11-24

Bassie en Adriaan
BASSIE EN ADRIAAN

Zoals elders al geschreven staat waren Bassie en Adriaan vrienden van kindernets eerste uur. Nog voor we in de lucht waren hadden we al een contract afgesloten voor een groot aantal oudere, voor de TROS gemaakte series. Ik zal nooit vergeten hoe Henk Krop en ik in Vlaardingen bij Bas van Toor thuis ontvangen werden voor die eerste o
ntmoeting; warm, gastvrij en heel gezellig. Altijd wat lekkers op tafel, altijd een goede babbel en een nieuw idee, lied of actie die op ons uitgeprobeerd werden. Die eerste ontmoeting was de opmaat voor vele gezellige etentjes. Vooral van goed Japans eten hield Bassie enorm…

Van de twee was Bas altijd de zakenman en hij zag meteen de mogelijkheden die kindernet ook hen bood. Bij de publieke omroep waren de series inmiddels uitgespeeld en kindernet bood een nieuw kanaal om toch in the picture te blijven bij de doelgroep. B&A verdienden in die tijd vooral hun geld met hun door het land reizende circus dat tot in de kleinste plaatsjes volle zalen trok. Om die vol te blijven houden was aanwezigheid op de buis meer dan gewenst!


met dank aan Michel van Dijk/Omroepers.nl dit clipje van een Bassie en Adriaan kindernet presentatie in 1989

Adriaan bewonderde ik altijd om zijn veelzijdigheid. Hij bleef dan wat meer op de achtergrond (en dat wilde hij ook graag!) maar hij was wel de creatieve kracht achter hun werk. Niet alleen schreef hij de series, hij regisseerde, maakte de muziek, schreef de liedjes, monteerde. Kortom, zonder hem waren ze nooit de tv-helden geworden die ze vandaag de dag nog steeds zijn.


Bassie en Adriaan waren ook altijd te porren om iets extra’s voor kindernet te doen: een live presentatie tijdens de feestdagen ( zoals in een andere post hier te zien is), een speciale actie samen met kindernet of, zoals in het filmpje van de link bovenin de post te zien is: een circusvoorstelling gebruiken om kindernet wedstrijdwinnaars eens extra in het zonnetje te zetten. Ja, het was vaak een feest om met ze te werken!


Ook zij zijn eigenlijk nooit van de buis weggeweest. De circusvoorstellingen mogen verleden tijd zijn, Adriaan mag dan genieten van zijn welverdiende rust (nieuwe series zijn er al jaren niet meer gemaakt), op Pebble TV, het kindernet van het kabelpluspakket, worden de oude series nog steeds herhaald. Geen wonder als je bedenkt dat de man achter Pebble TV Henk Krop is, de oorspronkelijke algemeen directeur van Kindernet!(Bijgevoegde foto werd genomen op een prive feest van Bassie in hun circustent, ergens in het najaar van 1989, denk ik. Thema: cowboys en Indians. Van links naar rechts ondergetekende met echtgenote, Bassie met vrouw en kinders, Dennis Livson met zijn gade, Henk Krop en toenmalige vrouw, Adriaan met zijn vrouw.
Zo te zien hadden we er al een paar naar binnen geslagen...)

No comments: