2012-11-21

Uitzendtechniek 1

UITZENDTECHNIEK 1

Zoals ik al ergens zei, KIndernet had maar een zeer beperkt budget voor de programmering en produktie. Dus geen tot nauwelijks zelf gemaakte programma's maar aangekocht werk dat regelmatig herhaald werd.


We programmeerd
en in half uur 'slots' waarin altijd een aflevering van een (vaak animatie-)serie past. Alleen: die zijn nooit precies een half uur maar vaak ergens tussen de 21 en 26 minuten. De resterende tijd moest dus opgevuld worden.

Daartoe dienden natuurlijk de kindernet trapleaders etc. met de aankondigingen op de audio track. Die stem was de eerste jaren van Leontien Ceulemans (eerder bekend van o.a. het jeugdjournaal) en later ook wel van Thera van Homeijer.

Maar dat was bij lange na niet genoeg; er bleven vele minuten over. Daarvoor kochten we zogenoemde 'fillers', korte filmpjes die de tijd net konden opvullen. We hadden ze in alle lengtes zodat er altijd wel eentje precies paste.


Zo werden dus de uitzendbanden in elkaar gemonteerd. Tussen de programma's werd de 'break' precies opgevuld met 'fillers' en aankondigingen zodat de 'continuity' gewaarborgd was en we precies op tijd het volgende programma in konden starten. Dat luisterde natuurlijk erg nauw...


Later werd de overblijvende tijd tussen de programma's natuurlijk steeds meer ingenomen door de reclamespots. (waarom denk je dat die series altijd beduidend minder lang duren dan een half uur? Juist ja...)


De hierbij vertoonde clip is een copie van een originele uitzendband, break 2 om half acht 's ochtends op 4 januari 1992. We zonden al reclame uit maar om half acht was daar nog weinig belangstelling voor. Hij is compleet op het barbapappa-filmpje na (4 min. 37 sec.). Dit vanwege copyright problemen. De totale break was dat moment dus 7min. 58 sec.


Hij begint met de grijze secondenteller. Die zag het publiek natuurlijk niet maar diende voor de uitzendtechnicus om exact te weten wanneer hij de band moest instarten.


Uitzonderlijk voor een Kindernetuitzending is de hier voorkomende 'live' presentatie door Bassie en Adriaan, vrienden vanaf Kindernets eerste uur, die we speciaal voor de kerstvakantie hadden samengesteld. Zoals gezegd, normaal gesproken beperkten we ons tot de stem van Leontien tussen de programma's.


naschrift:  het geluidsspoort laat ook een spaanse voice over horen. helaas, bij het overzetten op vhs waarschijnlijk ooit fout gegaan...

1 comment:

Jordy van Eijndhoven said...

Mooi hoe u ons zoveel informatie over het Kindernet van toen verschaft :) Ga zo door, ik ben benieuwd wat u allemaal nog meer voor ons in petto heeft!