2012-12-10

Kindernet informatief


KINDERNET INFORMATIEF

Iedereen herinnert zich kindernet van de animatieseries, van bromtol voor de kleintjes, van kinno, de traplogo's en Bassie en Adriaan. Veel minder bekend zijn de informatieve programma's die we ook uitzonden. Logisch, want het gebeurde alleen op schooldagen tussen 9 en 10 uur 's ochtends en dan was de doelgroep nu eenmaal niet thuis. Maar het was wel nog onze zendtijd en daar moesten we wat mee. 

Dat klinkt misschien wat negatief maar zo bedoel ik het helemaal niet. Integendeel, vanuit mijn interesse in documentaires vond ik het heerlijk om dat uur te programmeren. In de bijgevoegde twee pagina's uit de kindernetkrant van voorjaar 1989 (zie ook de post van die naam) zie je hoe het programma weer horizontaal was opgebouwd.

Terugbladerend in de aankooplijsten van toen vind ik o.a. series als 'Juwelen van het zevende continent'(13x25 min.) en 'Geschiedenis van het vliegtuig' (14x25), beide van de bekende Franse producent Pathe, 'Nordic Wildlife' (20x25) en 'Wild World of Animals' (24x25) van de Finse firma MTV.

Een producent van dichtbij was RadioTV Wereldomroep (RNTV) die allerlei interessant materiaal produceerden om vanuit Hilversum aan Holland promotion te doen. Het was een van de weinige partijen vanuit de publieke omroep waar we vanaf het begin een uitstekende relatie mee hadden. We hadden series van ze als 'Made by Hand' over oude ambachten, 'Sails and Ships' en 'Birds of Amsterdam', alle zo tussen de 10 en 15 minuten lang. Een bijzondere plek in dit laatste uur werd ingenomen door de animatieseries 'Er was eens ... de mens' en 'Er was eens ... de ruimte', beide 26 x 25 minuten en van Franse makelij. Zeer populair maar ook informatief (...de mens dan), over de geschiedenis van de mens door de eeuwen heen. Infotainment noemden we dat en die term was toen nog erg nieuw... Overigens zien we ook die series vandaag de dag weer terug bij Pebble TV...

Wie de kindertelevisie in jaren vijftig als kind nog heeft meegemaakt herinnert zich vast nog wel het programma 'de verrekijker' waarin korte, informatieve filmpjes over van alles en nog wat te zien waren. Dat idee stond ons voor ogen en ik heb zelfs de naam 'de verrekijker' nog bij het europees merkenbureau voor kindernet laten vastleggen om ooit nog eens die naam voor een 'eigen' productie a la bromtol te gaan gebruiken. Is er bij mijn weten nooit van gekomen helaas...

No comments: